Naša pot

Družinsko podjetje Nečke deluje že od leta 1990. Sama ideja za podjetje je nastala, ko je g. Matija Kobola, ustanovitelj podjetja, istega leta zaradi zaprtja poslovnega obrata ostal brez službe. Ker je Matija predhodno delal v podjetju, ki se je ukvarjalo z gozdarstvom, mu je bilo delo z lesom zelo blizu. Preživeti le s plačo žene Slavice Kobola je bilo z dvema otrokoma zelo težko. Matija se ni uspel zaposliti, zato je prevzel vajeti v svoje roke. Po pogovoru in nasvetu mlajšega sina Anžeta Kobole naj naredi nekaj iz lesa, je sklenil, da se bo podal v vode samostojnega umetnika. Že njegov oče je bil takratni mojster ročnega rezbarjenja na Kočevskem. Nadarjenost se je uspešno prenesla na Matijo, ki je nato iz hlodov začel ročno izdelovati posode, tako imenovane nečke.

NEČKE

Nečke so plitve podolgovate posode s tankimi stenami, pravokotne oblike, izdelana iz enega kosa lesa. Večinoma iz lipe. Na Kočevskem so jih uporabljali v različne namene. Večje so bile uporabne predvsem za peko oziroma pripravo testa, manjše – dolge približno 70 do 80 cm, pa za čiščenje žita, mesenje manjših količin testa, prenašanje bremen… Na Kočevskem so, ko je bil prvi otrok še v zibki, v nečke položili tudi novorojenčka. (Zgodbe lesa: Nečke)

Od tod izhaja ime podjetja Nečke, saj je bil naš prvi izdelek prav nečka. Veliko kupcev in obiskovalcev je nato zanimalo, zakaj ne izdeluje tudi drugih vrst in oblik posod. Dobil je tudi nekaj naročil. Pojavilo se je zanimanje po razširjeni ponudbi spominskih izdelkov. Porodila se je tudi nova ideja o medvedih, saj vemo, da je Kočevje znano po Rjavem medvedu. Ponudba izdelkov se je razširila in tako smo začeli z izdelovanjem manjših medvedkov, tako pokončnih kot tudi tistih na štirih nogah.

Ker prodaja v tako majhnem kraju kot je Kočevje ni bila donosna, sta se Matija in Slavica odločila, da se odpravita svoje izdelke prodajat tudi na stojnice po različnih sejmih, po vsej Sloveniji. Z izdelki, ki sta
jih uspela prodati, sta si priskrbela boljše življenje za njiju in za njune otroke.

Anže kobola

Kmalu se je umetniška nadarjenost pokazala tudi pri najmlajšem sinu Anžetu. Stopal je po očetovih stopinjah in je danes eden izmed najbolj inovativnih ljudi na področju ročne izdelave izdelkov iz lesa na Kočevskem. Anže je leta 2018 prevzel vajeti družinskega podjetja in nadaljuje družinsko tradicijo ročne obdelave lesa.

Scroll to Top